Около тъмната енергия просветлява

36419
Около тъмната енергия просветлява

Колаборацията CDMS (Cryogenic Dark Matter Search, „Криогенно търсене на тъмна материя”) обяви за регистрирането на следи от тъмна материя с вероятност три сигма, тоест 99,81%. Разбира се, за да се твърди със сигурност за откриването на тъмна материя във формата на вимп, с чието търсене се занимава CDMS, са необходими пет сигма, както с Хигс бозона, но и резултатът 99,81% заслужава внимание.

Макар че самата дума „вимп”, която всъщност е абревиатура (Weakly Interacting Massive Particle), означава слабо взаимодействаща масивна частица, все пак има някои възможности за регистрирането на нейни сблъсъци с обикновена материя.

След опити за търсене с германиев детектор, по-чувствителен в диапазона над 15 гигаелектронволта, физиците се заели с проверка под този диапазон. За тази цел били използвани силициеви детектори. След наблюденията били регистрирани следи от три сблъсъка на вимп с ядра на обикновени атоми.

Макар че участниците в експеримента смятат, че става дума за дългоочаквания вимп, базисна частица на тъмната материя, има и други гледни точки. Данните от използваните детектори CDMS-II за тези събития предполагат маса на вимпа 8,6 гигаелектронволта, което означава значително по-лека частица от очакваната.

Данните от магнитния алфа-спектрометър, монтиран на МКС, наскоро са установили вимп с маса около 250 гигаелектронволта, което устройва всички теоретични гледни точки, макар че статистическата значимост на резултатите е недостатъчна.

Така изглеждат силициевите детектори в експеримента CDMS-II.
© Fermilab


Дълго време се твърдеше, че масата на вимпа трябва да бъде минимум десетки пъти над масата на протона, а 8,6 гигаелектронволта не се вписват в такъв портрет.

От друга страна, информацията, получена в друг експеримент – CoGeNT, свидетелства за маса на вимпа в района на 7–11 гигаелектронволта, както и някои интерпретации на гама-лъчението, получено от космическия гама-телескоп „Ферми” от центъра на нашата галактика.

Отчет за изследването е представен на заседанието на Американското физическо общество.

Време е да бягаме от Земята, отсече Стивън Хокинг

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг, който е в десетката на гениите на съвременността, смята, че човечеството бързо трябва да у...

Вижте още интересни статии в megavselena.com

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com